restorant

Трудно е да се осъзнаят всички хитри тактики, които ресторантите и сервитьорите използват, за да ви накарат да похарчите повече от предвидените пари.

Сигурно ви се е случвало да напускате ресторанта с по-пълен стомаха и по-празен портфейл, но не знаете, че сте били подложени на някои хитър ресторантски трик.

Правилото е да се въздейства на психологическо ниво. Сервитьорите започват да ви преценяват в момента, в който седнете в ресторанта. Тяхната цел е да ви накарат да повярвате, че поръчката е изцяло ваше решение, докато всъщност сте били насочвани директно от него.

Много ресторанти значително помагат в процеса, като ви изпращат подсъзнателни сигнали чрез стратегически дизайн на менюто, избор на музика и дори „цени за примамка“.

 

1             Използване на цените за примамка

Повечето ресторанти не желаят непременно да поръчате най-скъпото ястие в менюто. Те искат да поръчате основното, от което печелят най-много пари. Но как да те накарат да направиш това?

Ресторантите обикновено поставят евтин артикул с висок марж, близко до забележимо по-скъп артикул с по-нисък марж в менюто.

 

2             Поставяне на напитките отпред

Предоставянето на клиенти на менюто с напитки в началото на храненето се превърна в обичайна практика в ресторантите и има няколко причини. Първо, не е тайна, че след втората чаша вино може да се окажете по-възприемчиви към убедителността на сервитьора, който раздава десертно меню, когато вече сте преяли.

Друг трик, който едва ли ще срещнете в някой от известните ресторанти Варна е:

 

3             Безплатен артикул – бонус

Кой не обича да получи безплатна храна или напитка. Може да изглежда като печалба за клиента, но това всъщност не е така.

Осигурявайки безплатен артикул, сервитьорът може да създаде чувство за задължение у клиента и е по-вероятно да похарчите пари за скъпо ястие от менюто.

 

4             На въпрос дали искате конкретна гарнитура

“Искате ли пържени картофи с това?” е класически ход на продажбите в ресторантите.

Но когато яденето ви се появи, може да откриете, че сте поръчали много повече храна, отколкото сте планирали да ядете.

 

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>