Днес в централата на Българският червен кръст в София ще бъде първото заседание на Обществения съвет. Той е натоварен със задачата да разпредели събраните средства и дарения в кампанията на БЧК за пострадалите при потопа във Варна, Добрич и Велико Търново.

Дейността на съвета ще започне с приемането на правилник за работа и отчитане на събранато до този момент, а в последствие ще бъдат обсъдени и нуждите на пострадалото население, съобщиха в сряда от Червения кръст.

Вчера представители на БЧК и Българския дарителски форум, на фондация “Помощ за благотворителността в България” и на кампанията “Заедно в бедствието”, които са основните организатори на дарителските инициативи за пострадалите, се срещнаха, за да направят първите стъпки по разпределянието и да решат начините, по които ще се осъществява координацията между организациите с цел адекватно подпомагане на засегнатите места.

“Картината на бедстващите райони показва значителните поражения от бедствието. Дарителска подкрепа продължава да бъде необходима”, казват от Български дарителски форум, които отвориха линията DMS VARNA на единния дарителски номер 17 777. С eсемес на номер 1466 може да се дарят пари и по сметката на БЧК.

Еxpressnews.bg припомня, че данните на двете организации към 1 юли показаха, че направените дарения възлизат общо на над 1.6 млн. лв. От тях над 930 хиляди лв. са пратени чрез DMS със близо 700 хиляди есемеса, БЧК отчита 673 хиляди. Още 235 хиляди лева са преведени по банков път.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>