bankoti
Банковата тайна обхваща фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката

Съдът е разрешил сваляне на банкова тайна по сметките на кредитополучателите на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи “Дневник”. Прокуратурата е поискала това от Софийския районен съд на 9 юли във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор. Още същия ден съдът се е произнесъл, потвърдиха пред “Дневник” от СРС, но не пожелаха да коментират какво е решението, тъй като преценката за това е на наблюдаващия прокурор. По закон при такова искане съдът се произнася в рамките на 24 часа.

От прокуратурата съобщиха, че решението е пристигнало днес и с него се уважава искането на държавното обвинение. Препис от решението е изпратен на 10 юли, уточниха от съда.

С отпадането на тайната прокуратурата ще разполага с информация кои са кредитополучателите и вложителите на КТБ. Решението на съда не означава, че данните ще станат публични, а че ще са достъпни на разследващите във връзка с водените от тях дела.

От държавното обвинение не коментираха повече решението на съда. В решението на съда трябва да се определи периодът, за който се разкрива информацията. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Банковата тайна обхваща фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката. Със защитата на банковата тайна се гарантират както интересите на хората, така и на самата банка. Задължението за защита на банковата тайна се състои в неразгласяване и забрана за ползване на такава информация за облагодетелстване на задълженото лице или на членовете на неговото семейство.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>