Пържените картофи, бисквитите, царевичните пръчици и някои детски храни съдържат акриламид, който води до ракови заболявания. Веществото е канцерогенно, потвърди Европейската агенция по безопасност на храните EFSA, която през миналата година задължи страните-членки да правят ежегоден мониторинг за съдържанието на опасното вещество в храната. Агенцията започна и консултации със съвместния комитет по хранителните добавки JECFA между Световната здравна организация и FAО.

Акриламид се съдържа в брашното, хляба, кашата, ориза, суровите картофи, месото и рибата, мюсли, царевични пръчици, бисквити и крекери. Неговата концентрация обаче скача многократно, ако тези храни са обработени при температури над 120 градуса – печене, пържене, грил. При топлинната обработка някои видове захари и аминокиселината аспарагин в тези храни се превръщат във вредния акриламид. Световната здравна организация е определила пределно допустимата му норма във водата – от 0,1 микрограм (мкг) на литър.

Претоплянето в микровълнова фурна на пържените храни увеличава съдържанието на опасния акриламид. През 2002 г. учени от Стокхолмския университет установяват, че съдържанието на акриламид в топлинно обработените храни с нишесте превишава тази норма 100 пъти. Данните са потвърдени и от лаборатории в Германия, Великобритания, Швейцария и САЩ. Претоплянето на пържени храни в печката или микровълновата фурна допълнително увеличава двойно количеството на акриламид, затова учените препоръчват варене и задушаване на хранителните продукти.

Сега агенцията потвърждава предишните оценки, които, въз основа на изследвания върху животни, доказват, че акриламидът в храните потенциално увеличава риска от развитие на рак за хората във всички възрастови групи. Европейската агенция за безопасност на храните призовава националните контролни органи да препоръчват намаляване на акриламида и да съветват потребителите и производителите на храни да ограничат максимално обработката на храната.

EFSA стартира обществени консултации за научно становище относно акриламида в храните. Мненията от учени и експертни организации ще се събират до 15 септември. Председателят на панела, посветен на изследването – д-р Даян Бенфорд, обясни, че акриламид се консумира през устата и се абсорбира от стомашно-чревния тракт, откъдето отива във всички органи. Глицидамидът, един от основните метаболити от този процес, е най-вероятната причина за генните мутации и тумори, наблюдавани при проучвания с животни. Освен рак, акриламидът причинява увреждане на нервната система и намаляване на репродуктивните способности.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>