Stack of books on display at the bookstore

Поредица от арт събития, автографи от обичани автори, четения на проза и поезия и още много изненади за влюбените в книгите. Така ще изглежда пролетния базар на книгата от 3 до 8 юни в НДК тази година. Програмата на фестивала е повече от разнообразна заради старанията на асоциация “Българска книга” да превърне събитието в нещо много повече от търговия с книги.

Официалното откриване е от 11,00 часа на левия полуетаж в НДК. От 18,00 часа ще гостува турският автор Ахмед Юмит с книгата “Дервишката порта”.

Час по-късно на панаира ще бъде представена “В търсене на средновековното време” на проф. Христо Матанов. Ще бъде показана и фотоизложбата “Географията – пътешествие и приключение” на проф. Румен Пенин. Друга любопитна инициатива на пролетния базар е акцията “Книги за училище”. Идеята е да се съберат книги за библиотеките на учениците в малките населени места.

От 17,00 часа на 4 юни премиера има Емил Тонев и романът му “Понякога ангели”. Тонев разказва за своя живот и за живота на своите приятели, подобно на утвърдени майстори в жанра Джак Керуак и Кен Киси. От 18,00 ч ценителите на добрата литература ще могат да си вземат автограф от сръбския писател Братислав Петрович. Той ще представи последната си балканска история “Цариградски друм”.

От седем вечерта предстои представянето на романа “Ничия” от Христина Панджаридис със специалното участие на поетесата Мирела Иванова. Историята проследява съдбата на една българка, която ту се лута в спомените си и миналото си в България, ту чисти скъпи и големи къщи в далечната Испания. В същия ден, само че в “Опера кафе” Радослав Парушев ще представя и новия си роман “Отвътре” от 19,00 часа.

“Левски, Осама бин Ладен, български телевизионни сериали, любовна история, трета световна война и затворническо порно, миксирани арогантно, забавно и майсторски в един квазиутопичен коктейл, какъвто само Радослав Парушев би могъл да създаде. Този роман е както безкомпромисен разрез на обществото ни отвътре, така и тежко паве в развалените зъби на българския шоу бизнес”, казва за книгата писателят Захари Карабашлиев.

Вижте защо четенето винаги е било на мода в интервюто на Захари Карабшлиев за Expressnews.bg.

От 13,00 часа на 5 юни майсторът на разказите Деян Енев ще зарадва своите читатели с автографи върху новата си книга “Малката домашна църква” От 18,00 на щанда на “Сиела” автографи ще дава и Иво Сиромахов.

На шести юни ценителите на добрата поезия ще могат да се видят отблизо с поетесата Федя Филкова и новите й стихове, събрани в книгата “Нищо тъмно” (17,00 часа) Освен мерена реч Филкова ще представи и сборника си с разкази “Третата жена” (изд. “Изток-Запад”). В същото време на щанда на “Хермес” автографи ще дава авторът на екранизирания от сериала “Дървото на живота” роман “Битието” – Владимир Зарев. Върху предната страница на книгите си ще се разписват и модерните автори Ваня Щерева и Богдан Русев – съответно на щанда на “Сиела” и “Обсидиан”.

Няколко са топсъбитията на 7 юни. От 10,00 ч Маргарита Петкова и Добромир Банев, които предизвикаха прецедент с продажбата на книга с поезия ще дават автографи върху двете им стихосбирки “Абсурдни времена” 1 и 2. Това ще стане върху щанда на изд. “Лъчезар Минчев”. От 11,00 часа при книгите на “Сиела” ще е Наско Сираков, който ще се подписва върху мемоарите си “Наско Сираков Единакът”. От 13,00 часа започва благотворителното четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Български писатели и поети ще четат на смени най-силния балкански роман – “Мостът на Дрина” на Иво Андрич. Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина.

От 14,00 часа на 7 юни автографи ще раздава един от рекордьорите по издадени книги и запалени читатели Калин Терзийски.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>