kosovo
За 120-местния парламент се състезават 30 политически формации, сред които и 5 на етническите сърби

В Косово днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, което става за пръв път след обявяването на независимост през февруари 2008 г. Изборите ще се проведат на цялата територия, включително и в четирите общини с преобладаващо сръбско население. И четирите общини се намират в северната част на Косово.

Право на глас имат 1 782 454 избиратели. В сравнение с 2011 общият брой на имащите право на глас се е увеличил с близо 40 хиляди души. За 120-местния парламент се състезават 30 политически формации, сред които и 5 на етническите сърби. За да имат свои представители, политическите партии трябва да получат минимум 5 на сто подкрепа, а коалициите 7 на сто от общия брой на гласувалите.

Етническите малцинства автоматично получават 20 депутатски места. 10 от тях са определени за сърбите, а останалите 10 за другите малцинства. Косово обяви независимост през февруари 2008 г. До днес независимостта на бившата сръбска провинция е призната от над 100 държави, включително България. Миналата година властите в Прищина и Белград подписаха споразумение за нормализация на отношенията. Сърбия продължава да счита Косово за част от своята територия.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>