primirie

Украинският президент Петро Порошенко удължи със 72 часа едностранното прекратяване на огъня между украинските сили и проруските сепаратисти, съобщи AFP, позовавайки се на дипломатически източник от ЕС.

Еxpressnews.bg припомня, че срокът на едностранното прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна, обявено на 20 юни в 22 часа (23 часа българско време), изтичаше тази вечер. Порошенко е обявил решението си пред лидерите на 28-те страни членки на ЕС на срещата на върха в Брюксел.

Тези 72 часа ще позволят да се изпълнят известен брой условия като освобождаване на заложниците, включително наблюдателите на ОССЕ, или установяване на контрол по руско-украинската граница. Междувременно руският президент Владимир Путин призова за продължаване на примирието между украинската армия и проруските сепаратисти.

“Важно е Украйна да намери пътя към мира, диалога и помирението. Главното е да се установи трайно примирие и условия за диалог между властите в Киев и представителите на регионите в югоизточната част на страната”, заяви Путин.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>