ukraina
За отстраняването на президента ще са нужни 300 гласа и няма да се изисква решение от Върховния съд

Държавният глава на Украйна Петро Порошенко ще се откаже от част от правомощията си като израз на усилията му да договори мир с конфликтните източни сепаратистки региони, съобщава вестник “Комерсант”. Днес той ще внесе във Върховната Рада проект за промени в Конституцията, чрез който парламентът ще получи повече правомощия, а регионите – самостоятелност.

Старт на процедурата по импийчмънт биха донесли гласовете на 150 депутати, а не както преди – на 226. За отстраняването на президента са нужни 300 гласа и не се изисква решение от Върховния съд. Промените изискват също държавният глава да може да назначава съдии, а парламентът да предлага премиера и министри.

Президентът все пак получава правото да разпусне парламента, но само при едно положение – ако депутатите не могат в рамките на два месеца да съставят правителство. В допълнение, се предлага губернаторите да се избират, а общините да имат нови правомощия, сред които да са и езиковите въпроси.

Няма заявки колко депутати ще подкрепят предложенията за по-силен парламент и местна власт в Украйна.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>