dokumenti

дно интервю на expressnews.bg с Десислава Балабанова, юрист и ръководител на екипа за безплатна правна помощ към коалиция “България без цензура”, ВМРО, ЗНС и “Гергьовден” за новите законопроекти, борбата с монополите и злоупотребите на частните съдебни изпълнители. 

Законопроектът “Чисти ръце” вече влезе в парламента. Смятате ли че законът ще има реален ефект или ще има по-скоро “козметичен” характер? Т.е. обикновено сме свикнали да виждаме как говоренето по темата приключва с няколко оставки на ръководни фигури.
Законът е реален, предвижда извършването на операция, от която българския политически елит има нужда от много време насам. Друг е въпросът, че искайки от сегашните управляващи да гласуват този закон, е все едно ги караме да подпишат собствената заповед за арест. Считаме, че в конкретната обстановка “козметични” законодателни промени не са търсеното решение и поради тази причина в “Чисти ръце” заложихме изцяло нов по-ефективен подход – предварителна проверка на лицата, които желаят да бъдат част от управлението и периодична проверка на тези, които вече са в него, т.е. гарантира се абсолютната прозрачност и възможност да се проследи как и с какво си “влязъл” и “излязъл” от политиката. Тук е моментът да се спомене, че ако законопроектът бъде приет в този му вид, България ще бъде първата страна членка, въвела всеобхватен и работещ механизъм за борба с корупцията и търговията с влияние по висшите етажи на властта.

Година и няколко месеца след протестите срещу монополите, не се правят реални стъпки срещу ограничаването на тяхната власт. Острието на БСП Явор Куюмджиев дори сравни печалбата на монополистите с тази от трафика на хора, наркотици и хазарта? Има ли законови действия, които могат да спрат монопола?

За да се реши проблемът с монополите, е нужно да се разработи цялостна стратегия и политика на държавен контрол, а не да се работи “на парче”, с инцидентни промени в законодателството. Освен, че трябва да се премахне текстът в Закона за енергетиката, който осигурява монополното положение, трябва и да бъдат създадени реални условия за конкуренция на пазара, с разпределение на електроенергията. В противен случай на практика няма да има промяна на статуквото.

Какво бихте посъветвали гражданите, когато получат огромни (надписани) сметки за парно, ток и вода? Много граждани вече се оплакаха, че не получават необходимата експертна помощ в съответните институции – Федерация на потребителите, Комисия за защита на потребителите и т.н.

Нашата кампания за повишаване на самочувствието на гражданите включва и повишаване на правната образованост, както и окуражаване на хората да търсят правата си. Всяко едно възражение, всяка една жалба до КЗП, до ДКЕВР, чак до заведен иск в съда е още една стъпка срещу наложеното от монополите статукво на злоупотреба с доверието на гражданите.

Вашето мнение за частните съдебни изпълнители. Достатъчни ли са мерките, които се взимат в момента срещу тях?

Съществуването на института “частен съдебен изпълнител” само по себе си не е лошо нещо – има ги в почти всички европейски страни, т.к. все пак трябва да има орган, който да обезпечи изпълнението на съдебните решения и да осигури събирането на вземанията. В тази връзка, не  трябва да се говори за мерки срещу тях, а за предотвратяване на злоупотреби от недобросъвестната част от тях. Затова е нужно да се завиши контрола върху действията на частните съдебни изпълнители, да се създаде ефективен орган и механизъм за осигуряване на прозрачност и предотвратяване на злоупотреби. На първо време законодателните мерки, които могат да се предприемат, за да не бъдат запорирани средствата от инвалидни пенсии, издръжка и несеквестируема част от дохода. Също така е необходимо да се създаде възможност за обжалване на оценката на недвижимото имущество от страна на длъжника в производството и т.н.

Не искаме да звучим дискриминативно, но в обществото постоянно се говори как една неработеща майка от малцинствата с няколко деца взима повече от работеща българка с едно дете. Има ли решение на този въпрос?

Социалната политика на предходните няколко управления наистина доведе до такива аномалии. Според нас е необходима реформа, която да акцентира върху стимулиране раждаемостта при образованите и работещи родители, като по този начин ще се стимулира и интеграцията на малцинствата, които ще следва да отговарят на съответните критерии, за да получават необходимите им помощи.

Неведнъж сте говорили за офшорните скандали, свързани с президента. Възможно ли е да видим процедура по импийчмънт в рамките на текущия му мандат или Плевнелиев трябва да се остави да работи до 2017 година?

Процедурата “импийчмънт” не е уредена в българското законодателство. В чл. 103 от Конституцията обаче е предвидено отговорността на президента да бъде ангажирана, т.е. срещу него да бъде повдигнато обвинение и той да бъде разследван, само при случаи на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Инициативата затова принадлежи на Народното събрание. На първо място е много трудно тези факти да бъдат доказани, а да не говорим за това каква е готовността на народните представители да предприемат подобни действия.

Вашият екип за безплатна юридическа помощ бе част от турнето на “България без цензура” из страната. Разкажете за някои от най-фрапантните случаи на гражданска несправедливост (юридически и социални проблеми). На кои от тях сте успели да помогнете?

Спомням си за един случай, когато при нас дойде жена, служителка на Народно читалище, срещу която ЕВН бе завел иск за 12 000 лв. за неплатена сметка за ток. Фактурите бяха меко казано бутафорни, така че след оказаната консултация от наша страна Районният съд  отхвърли иска.

За съжаление, почти във всеки град, който сме посетили, гледката е една и съща –безработица, отчаяние, бедност. Може би най-тежко е, когато при нас идват майки и бащи и ни молят да им осигурим някаква работа, за да могат да купят хляб и кисело мляко на своите деца,  или когато се нуждаят от скромна сума пари, за да си купят жовотоспасяващи лекарства – ясно е, че хората нямат нужда от юридически съвет, а по-скоро от Държава.

Кои са предложенията за промени в закона, по които сте работили напоследък?

Преди всичко е важно да се знае, че законодателните промени, които инициираме, идват от обикновените хора, от техните нужди и проблеми. Те са породени от пропуски в законодателството или по-лошо – от  лобизма в нормотворчеството, който у нас е практика. Наскоро внесохме законопроект, съвместно с нашите партньори от ВМРО за промяна на условията за пенсиониране на миньорите. В момента подготвяме промени в ГПК, засягащи изпълнителното производство, в частност разширяване на възможностите за обжалване на действията на частните съдебни изпълнители от длъжниците. Успоредно с това, сме мотивирани от сигналите, които достигат до Женската организация на “България без цезура” –  “Евромайки”, подготвяме проект за промени в Закона за семейните помощи за деца. Те предвиждат облекчаване на условията за получаване на месечни помощи. Не мога да пропусна и инициативата на Съюза на слепите в България, която подехме и до министъра на транспорта внесохме предложение за промяна в Наредбата за таксиметров превоз на пътници, чиято цел е поправка на текстове, имащи дискриминативно действие спрямо незрящите хора и придружаващите ги кучета-водачи.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>