med
Качеството на меда се проверява само по желание на производителя или търговеца

В меда на нашия пазар има опасни вещества и ГМО, предупреждават пчелари. Най-страшните предположения бяха потвърдени от опитния пчелар Илия Цонев, който е от 20 години в бранша. Според него българският мед отдавна вече не е чиста и здравословна храна. В него има антибиотици, пестициди, ГМО и т.н.

Вината за това е в земеделците, които нарушават закона, а пчелите събират ГМО заедно с прашеца на такива растения. Нито на външен вид, нито на вкус обаче може да се познае дали в меда има вредни вещества. Той трябва да се изследва. Оказва се обаче, че в централната лаборатория към Българската агенция за безопасност на храните не се правят такива изследвания.

Качеството на меда се проверява само по желание на производителя или търговеца, ако иска да е сигурен в продукта, който предлага. Следят се общо около 10 показателя като вкус, цвят, полен, захароза, водно съдържание. Пробите за безопасност имат задължителен характер, но ветеринарните лекари не могат да обхванат всички пчелари.

Изследванията са скъпи. За всеки антибиотик поотделно се дават по 100 лв. Пчеларите не могат да си го позволят и затова изследват меда си само, когато е за износ. За вътрешния пазар не си правят това усилие.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>