margarita
На днешния ден готвачът Рафаеле Еспозито е поканен да приготви от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска

Класическата “Маргарита”, присъстваща в менюто на всяка пицария, празнува своя 125-и рожден ден днес.

На тази дата е изпратено писмо с подписа на шефа на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали. С него той кани през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията “Бранди” в Неапол да се яви в лятната кралска резиденция, двореца “Каподимонте”, за да приготви от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска. Неаполитанският майстор надминава себе си и измисля нова пица, която подобаващо кръщава на Нейно величество – пица “Маргерита” (или “Маргарита”), останала и до днес кралица на кулинарните специалитети от този вид.

Съставките на покритието върху тестената основа са съвсем достъпни – домат, прясно сирене “моцарела” и босилек. Те не са случайно подбрани и освен вкусовия, постигат и “политически” ефект, съчетавайки цветовете на италианското национално знаме – червено, бяло и зелено. Според проучване на Колдирети, 39% от италианците смятат пицата за кулинарен символ на Италия. Тя е най-употребяваната в света италианска дума, следвана от капучино, спагети и еспресо.

Огромен проблем пред бизнеса с пици в Италия е, че те вече почти не съдържат местни съставки. На всеки три сервирани пици, две съдържат продукти, докарани от близки и далечни страни. Моцарелата е приготвена от млечни сурогати от Източна Европа, доматите са китайски или американски, зехтинът е туниски или испански, а брашното е френско, немско или украинско, сочи проучването на Колдирети.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>