izbor-prezident

Либия провежда парламентарни избори. Секциите отварят в 9 часа българско време. Право на глас имат около 1.5 млн. души, които ще изберат 200 депутати. Вотът трябва да сложи край на продължаващата нестабилност в страната. Властите настояват, че ще осигурят реда и сигурността на вота.

Expressnews.bg припомня, че за няколко месеца Либия смени няколко премиери.

На 11 март Всеобщият национален конгрес (временният парламент до прокарване на конституция) свали премиера Али Зейдан. Постът бе зает временно от Абдула ал-Тани. На 25 март депутатите решиха пълномощията на временния премиер да са за 14 дни.

На 8 април парламента поиска да се състави ново правителство, което да управлява до провеждането на парламентарни избори. Въпреки че на 13 април Тани отказа да оглави новия кабинет, той продължи да изпълнява задълженията си.

На 5 май изборът на 42-годишния Майтик премина изключително драматично. Той бе избран от втори опит от парламента, но веднага бе поискано анулиране на избора, след като самото гласуване бе оспорено от много депутати. След часове на несигурност, Майтик все пак бе обявен за ръководител на преходното правителство и му бе възложено съставяне на правителство.

Върховният съд на Либия обяви през юни, че изборът на Ахмед Майтик като премиер на страната е незаконен. Адвокати на Майтик веднага решиха да обжалват решението.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>