sporazumenie

Изненадващо, президентът Петро Порошенко прекрати примирието. Това стана въпреки призивите не само на Русия, но и на Германия и Франция. Той съобщи, че подновява операциите срещу проруските сепаратисти. “Ще атакуваме и ще освобождаваме земята си. Решението да не продължим спирането на огъня е нашият отговор на терористите, бойците и мародерите”, посочи в изявлението си украинският президент.

Киев обвини бунтовниците в многобройни нарушения на примирието. Според украинското външно министерство от обявяването на спирането на огъня на 20 юни са били убити 27 украински военнослужещи.

Украинският държавен глава обвини сепаратистите, че са виновни за провала на примирието. По думите му Киев е готов във всеки момент да се върне към него, когато види, че всички страни в конфликта изпълняват основните точни на мирния план. Като условия за ново спиране на огъня президентът посочи “наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа върху режима на украинско- руската граница”.

Порошенко обеща да не търси наказателна отговорност от тези, които са участвали във въоръжена съпротива срещу властта, но “са осъзнали грешката си и са поискали да я поправят”.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>