iraq

Джихадистите от групировката “Ислямска държава в Ирак и Леванта” напредват към столицата на Ирак от три посоки, предават световните медии. Най-малко 36 души са загинали, а 46 са били ранени при обстрел от иракски военни хеликоптери срещу ислямистки бойци. Те се укривали в джамии в централната част на Ирак. При въздушни удари на иракската авиация срещу храм в град Байджи са били убити най-малко 30 души, включително служители на армията.

В Тикрит хеликоптерите не са улучили целта, като ракетите са паднали извън джамията и така са причинили смъртта на трима цивилни.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил с премиера на Турция Реджеп Ердоган борбата срещу екстремизма в Ирак, където терористи завзеха редица големи градове. Двамата са говорили за рисковете за регионалната и международната сигурност и се съгласили, че е необходимо незабавното обединяване на иракчаните и техните лидери срещу общата заплаха. Байдън е подкрепил усилията на Турция за освобождаването на нейните граждани, държани в плен в Северен Ирак.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>