kitai-google

Китай напълно отряза достъпа до търсачката на Google в страната, като според местни блогъри мярката е свързана с наближаването на годишнината от смазването на протестите на площад Тянанмън и навика на американската компания да прави интересни закачки с логото в официалната страница във връзка с исторически събития.

На 4 юни се навършват 25 години от потушаването на студентския бунт, при което са убити 2600 души, а над 10 хил. други са ранени.

От няколко часа в Китай са недостъпни не само търсачката, но ивсички останали услуги на Google като социалната мрежа, и електронната поща, като все още не е съвсем ясно дали мярката е временна, или е наложена за постоянно.

“Извършихме множество проверки и можем да кажем, че при нас няма никакъв проблем”, заяви говорител на компанията, което навежда на мисълта, че комунистическата партия на КНР е разпоредила цензурата.

Разногласията между американската компания и властите в Пекин съществуват от години, като Сергей Брин и Лари Пейджвече се принудиха на някои отстъпки, за да осъществяват дейността си на огромния китайски пазар. Така търсачката им не показва на потребителите в азиатската република както дадени чужди медии, така и резултати за определени исторически събития.

През 2010 г. Google преместиха централния си офис в Хонконг, но дори това не успя да ги предпази от рестриктивните мерки. Сред другите големи онлайн компании, които също са ставали жертва на китайските цензори, са Facebook, Twitter и YouTube.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>