Смяна на щрангове е ремонт, който се прави рано или късно в много блокове и жилищни кооперации. Ползите са за всеки един живущ в сградата, но могат да възникнат и проблеми. Например някой съсед може да откаже да се включи в заплащането на услугата или просто той да го няма и достъп до жилището да липсва. Какво да правим в тези ситуации? Сега ще разберем.

1. Ако някой не иска да заплаща за ремонта, не го иска или няма възможност да го заплати, процедурата е следната:
В България има Закон за етажната собственост, в който е определена процедура за взимане на решения от този тип. Това се случва на общо събрание на собствениците и не е необходимо съгласието на всички, за да се направи ремонта.

Ако има мнозинство и всички други формални изисквания са спазени, решението има нужното правно основание и пречка пред тази смяна на щрангове няма. Този, който не желае или няма възможност да плати за подмяната, може да бъде задължен с решението от това общо събрание.

Освен това, доста от фирмите са предвидили различни начини за заплащане, което по един или друг начин ще облекчи и ще помогне в убеждаването на хората с по-малки възможности и желание. Важното е общото събрание да вземе решение, че ремонтът трябва да се направи.

2. Как се определя цената, която трябва да заплати един апартамент?

На първо място, при смяна на щрангове се взема предвид ремонтът на общите части. Заплащането като размер се определя спрямо идеалните части, които притежава всеки един собственик. Има и варианти, при които може да се подмени например само един щранг в едностайните апартаменти. Тогава няма аргумент, който да накара всички собственици да заплащат спрямо идеалните части или пък за това, че имат апартамент с повече стаи.

Този проблем може да се реши още на общото събрание, за което вече говорихме. В практиката се е стигнало до най-доброто решение, а именно цената да се определя спрямо комплектите тръби, които ще се подменят. Така собствениците на по-големите апартаменти няма да са ощетени, ако имат повече от 1 щранг или пък тези само с 1 щранг. Тук най-добре е, ако имаме жилище, което е по-голямо, но все пак има само 1 комплект от тези тръби.

Все пак, всички тези детайли зависят от това как е изградена ВиК системата във вашето жилище, на колко етажа е блока, колко жилища има на всеки един етаж. Основното е това, за особеностите ще бъдете информирани от изпълнителя на въпросната смяна на щрангове.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>