burger

Има много причини да изхвърляте храна. Обикновено хората купуват голямо количество храна, която не могат да изядат и срока ѝ на годност изтича. Ето няколко малки стъпки, които можете да предприемете, за да намалите разхищаването на ценните продукти от масата.

  1. Планирайте

Направете седмичен план за хранене, като изберете рецепти, които използват сходни съставки. Преценете кога ще готвите в къщи и кога ще си купите от любимите бургери Варна.

Използвайте плана си за хранене, за да направите списък за пазаруване. Проверете шкафовете си, за да видите с кои от съставките вече разполагате.

  1. Пазарувайте умно

Придържайте се към списъка си в супермаркета и купувайте само това, от което се нуждаете. Проверявайте срока на годност, за да избегнете купуването на храна, която ще трябва да се използва бързо.

Избягвайте да пазарувате, когато сте гладни, бързате или сте стресирани. Хапнете малко преди да тръгнете на пазар за храна и отделяйте достатъчно време всяка седмица.

Пазете се от промоционалните оферти. Купуването на „промоционални продукти“ може да бъде много полезно от гледна точка на разходите, но може в крайна сметка да купим това, което не искаме. Можете да избегнете по-голямата част от нездравословните храни в специална оферта, като пропуснете определени пътеки и рафтове в магазина. Намалете броя на мазните и сладките лакомства във вашата количка.

Тези храни не са от първа необходимост. Не забравяйте, че ако не ги купите, няма да почувствате липсата им.

  1. Съхранение

Начинът, по който съхранявате храната, оказва голямо влияние върху това колко дълго ще трае тя.

  • Проверете етикета, за да сте наясно как да съхранявате храната.
  • Сложете новите продукти отзад, а по-старите в предната част на хладилника.
  • Етикетирайте всички храни с името и датата преди замразяване, за да могат лесно да бъдат намерени.
  • Остатъците оставете за обяд на следващия ден или замразете, за да ги използвате през седмицата.
  • В края на всяка седмица комбинирайте останалите зеленчуци, за да наготвите супа, омлет или каша.
  • Използвайте остатъците от плодовете за смути или ги пригответе в тенджера, за да направите плодов сироп.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>