bejanci
Средиземно море не е морето на Италия, а граница в сърцето на Европа, заяви премиерът на страната Матео Ренци

Италианският флот отправи призив за помощ към другите страни от Европейския съюз за справяне с огромния приток на имигранти, съобщи AFP. “Това е непосилен товар за една-единствена държава-членка”, заяви командващият адмирал Филипо Мария Фофи.

През октомври, дни след драмата при остров Лампедуза, когато повече от 360 нелегални имигранти намериха смъртта, Италия организира операцията Маре Нострум в опит да спасява хората, отправили се към Италия по море на окаяни кораби-корита.

В оперативния й център, северно от Рим, се събира информация за всяко съмнително движение на пространство от 73 000 кв. км, данните се анализират и се вземат решения за подходящите мерки. За по-малко от осем месеца са спасени 73 686 души или средно по 270 на ден. Само италианският флот е прибрал близо 50 000 мигранти, главно от Сирия и африканските държави, разположени на юг от Сахара.

Напливът на имигранти не спсира нараства. Според италианските власти от началото на годината техния брой е 66 000 срещу 43 000 за цялата 2013 г.

За операцията Маре Нострум Италия е получила само ограничена помощ от Фронтекс – европейската служба за оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки на ЕС, както и от Словения, която има едва 43 км брегова ивица, но е предоставила патрулен кораб в продължение на шест месеца.

Италианският флот е отделил пет кораба както и въздушни средства. Той сътрудничи със службите, отговарящи за сигурността, с правосъдието и с министерството на здравеопазването, което поема имигрантите още с пристигането им на военните кораби.

Италианският премиер Матео Ренци поиска Върховният комисариат на ООН за бежанците да окаже по-бързо помощ на страната, за да се справи с бежанския поток. “Средиземно море не е морето на Италия, а граница в сърцето на Европа. Нужна е европейска политика”, заяви той, след като страната му пое ротационното председателство на Евросъюза.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>