protest-bg

Д-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС през 1989 г. и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател; създател е на НЗОК и е нейният първи директор; заместник-министър е на здравеопазването в три правителства и министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. Към момента е почетен председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

Г-н Семерджиев, как ще коментирате хода на БСП с предсрочни избори през юли? И доколко това ще засегне ДПС?

Мисля, че с този ход БСП всъщност прехвърлиха отговорността за насрочване на изборите върху президента, ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че до края на юли избори не могат да се проведат, но отговорността за реалната дата вече няма да е на БСП. С този пореден ход Станишев прави необходимото, за да се разкрият намеренията, договорките и евентуалните бъдещи “коалиционни ” формули, защото това ще им свърши отлична работа в кампанията. Анонсът “предсрочни избори през юли” означава отказ от влизане в преговори с другите и запазване на моралното предимство, което БСП успя да извлече от сблъсъка си с ДПС.

Незаобиколим фактор ли е наистина ДПС или е такъв само в социал-либаралния вектор, който се разпада?

ДПС ще бъде незаобиколим фактор до тогава, докато етническите българи пасуват и предоставят съдбата си в ръцете на етническите турци и на мюсюлманското вероизповедание, защото никой не трябва да си прави илюзиите, че религията не се използва за светски и политически цели в тази партия. Голяма част от гласоподавателите на ДПС преди да се запътят към урната минават през джамията. Докато всички останали партии постъпват етично и се въздържат от използване на религиозната енергия за политически цели, ДПС прави точно обратното и в този смисъл, както и в етнически смисъл, етикетът социал-либерален вектор съотнесен към ДПС е абсолютно несъстоятелен. В тази партия се практикува етно-религиозен вот базиран на похвати, известни ни от близкото минало, изучавани и практикувани в някогашната Държавна сигурност.

Политолози и социолози констатираха след евровота, че вятърът на властта задуха надясно. Ще оцелее ли РБ в този си формат до предсрочния вот?

РБ прави необходимото, за да се позиционира в центристките пространства и с това да си подложи за всевъзможни коалиции в близкото бъдеще, но това според мен е път към никъде. Напускането на дясното пространство няма да остане ненаказано от избирателите и то най-много от твърдите и принципни ядра на ДСБ и СДС, както и от десните симпатизанти и разумните хора. РБ може да оцелее, може и да се включи в нечия управленска формула, но ще изгуби уважението на хората, разпознаваемостта си, а накрая и избирателите си. Безпринципността се наказва от разумния избирател – рано или късно.

Ако се наложи тройна коалиция, каква е вероятността ДПС да бъде поканена в нея?

ДПС доказа отдавна, вкл. и в този мандат, че е корпорация на която не може да се разчита, че залага единствено на консуматорския си интерес и е готова на всякакви лупинги. За тях не е проблем да стоят неофициално зад някаква коалиция, да правят сделки в задкулисието, и да участват във властта и бизнеса без да се афишират пред публиката. Ако тяхнота участие в НС не се минимизира чрез масово гласуване не се съмнявайте, че изгодата им срещу подкрепа ще е факт – нека не забравяме как управляваха далаверите заедно с ГЕРБ, без да са официално в правителството на Борисов. Медийната империя на Пеевски славословеше управлението на Борисов и срещу това консумираше позиции и икономически възможности, а когато ГЕРБ се свлече от властта обърнаха дулата срещу тях в рамките на броени часове. Така, че отговорът ми е – да, ДПС ще продължат да консумират всички възможности, а след това ще шутират падналия си “партньор” докато избирателя им го позволява, и докато безпринципността на партиите продължава в името на едната власт.

Десните каква позиция имат за “Южен поток” – да го бъде или не този проект, защото говоренето по тази тема е различно?

Ами такава е и позицията им – един Светослав Малинов е “против”, докато други са “за”. Затова вече не мога да си позволя да ги определям като “десни” – те са се превърнали в класически центристи – могат да изразяват чрез различните си съставни части различни позиции и да се позовават ту на едната, ту на другата, според изгодата или конюнктурата.

Предсрочните избори през юли, август или септември ще донесат ли решение на политическата криза?

Не вярвам в тази мечта. Да се смени ГЕРБ с БСП-ДПС и обратно си е все същата трагедия за България. Отрочетата на бившата БКП могат да се сменят, но проблемите остават, защото се възпроизвежда един и същи модел – този на олигархично-номенклатурния посткомунизъм скрит зад фасадна демокрация.

И един здравен въпрос – защо от толкова реформи, здравеопазването ни продължава да е най-критикувания сектор? Какво не направиха политиците?

Не продължиха реформите, които започнахме през 1999 г. Бързият отказ от взети законодателни решения и връщането към параметрите на системата Семашко от времето на СССР предопредели днешната картина – с три пъти повече средства през 2014 г. се постигат по-лоши резултати отколкото през 2000 г. Лошото управление и политическата корупция досъсипват здравеопазването и на този етап не виждам някой да сочи решения и изход от ситуацията.

Източник: komentator.bg

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>