barekov-ktb
Ресурсът небходим на КТБ ще бъде осигурен от миноритарните акционери

Миноритарните акционери ще имат възможност да осигурят ресурс за КТБ, става ясно от съобщение на Министерството на финансите, в което се казва, че министър Петър Чобанов е провел телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди. Фондът притежава 30% от Корпоративна търговска банка.

Такъв ход, представи за изход от тежката ситуация около КТБ лидерът на ББЦ Николай Бареков. По този начин законът се спазва и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят.

По-рано днес Николай Бареков предложи своя план за спасение на запорираната банка в отворено писмо до Чобанов и работодателските организации. Лидерът на “България без цензура” даде бърз и ефективен план за спасението на КТБ, според който миноритарните акционери, ВТБ и Оманският фонд, да запълнят липсите в банката.

В телефонния разговор министър Чобанов и Ал Муршиди са изразили увереност, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ. Според съобщението двете страни са преповторили готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение от акционерите.

Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация, завършват от финансовото министерство.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>