letishte-samolet

САЩ призова за повишаване на мерките за сигурност по чуждестранните летища, от които заминават директни полети за САЩ, съобщи министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън. Tази стъпка е провокирана от текущата оценка за висока глобална заплаха от тероризъм.

Според съобщения в медиите, Съединените щати се опасяват, че две подразделения на “Ал Кайда” в Сирия и Йемен планират въздушен атентат. BBC съобщи, позовавайки се на секретна информация, че саудитски екстремист, който се укрива в Йемен, е изобретил взривно устройство, което трудно може да бъде засечено по летищата. Смята се, че той е предал уменията си на цяло поколение бойци от “Ал Кайда”, някои от които в момента са в Сирия и Ирак с европейски паспорти.

Поради тази причина американското министерство на вътрешната сигурност иска в рамките на следващите две седмици да задълбочи проверките за сигурност по чуждите летища и авиокомпании.

Така обувките и електронното оборудване на пътниците ще бъде изследвано по-щателно. В допълнение, на летищата може да бъде монтирано допълнително оборудване, което да открива експлозиви.

Мерките вече бяха въведени във Великобритания. Те вероятно ще доведат до по-дълги опашки, закъснения и продължителни проверки по летищата. Предвижда се и увеличаване броя на специалните агенти в полетите, особено до САЩ. Говорител на премиера Дейвид Камерън заяви, че властите са длъжни да бъдат бдителни на базата на получената информация.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>