tok-marica

ДКЕВР е изпратила две жалби до Европейската комисия срещу американските централи AES Марица Изток 1 и Контур глобал Марица Изток 3, както и срещу производителите на електроенергия от ВЕИ мощности. Това съобщи председателят на регулатора Боян Боев, като допълни, че причината е, че те са получавали прекомерни държавни помощи.

Комисията иска да се намали задължението на НЕК да изкупува цялата електроенергия, произведена от “американските” и ВЕИ централите. Според ДКЕВР изкупуването от AES трябва да се намали с 30%, а на Контур глобал – с 20%, като половината от блоковете на двата ТЕЦ-а трябва да излязат на свободния пазар.

В исканията влиза също така да се намали с 50% и изкупуваното количество електроенергия, произведена от ВЕИ, като и двете ограничения да влязат в сила от новия ценови период. Боев заяви, че ДКЕВР ще започне да изпълнява тези мерки предварително, като ще очаква “в движение” решението на ЕК. Ако Брюксел отклони искането на енергийния регулатор, то това ще означава, че ще трябва да се актуализира веднага цената на електроенергията.

По думите на Боев още от следващия регулаторен период, който започва от 1 юли, можем да очакваме корекция надолу в цените на електроенергията, защото изкупните цени на електроенергията от американските централи, както и от ВЕИ мощности, са доста по-високи от средните. Боев заяви, че след като бъде изкупена 50% от произведената електроенергия от ВЕИ производителите спрямо сегашния ценови период, зелените централи ще могат да продават електричество на цена на излишък на балансиращия пазар, която е 30 лв. на мегаватчас. Това няма да важи за покривни инсталации и такива с мощност 30 киловата.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>