jihadist

Влиянието на екстремистите от “Ислямска държава в Ирак и Леванта” продължава да расте. Повишава се и нестабилността в страната, след като екстремистите вече контролират северните й части и продължават да превземат петролни находища.

Те вече са завзели и авиобаза и са установили контрол в района Аджил, където се намират три неголеми нефтени находища. По данни на иракските медии, само за едно денонощие там се произвеждат около 28 хил. барела петрол.

Екстремистите започнаха преди дни борба за рафинерията в Байдж, в която се произвеждат 50% от рафинираните петролни продукти на Ирак.

В крайна сметка не е ясно под чий контрол се намира тази рафинерията, тъй като и властите, и ислямистите претендират, че имат пълен контрол над нея. Бойните действия за нея станаха причина тя да бъде затворена и на бензиностанциите в Северен Ирак се извиха дълги опашки от коли, пише “Стандарт”.

С нарастването на нестабилността в страната петролът на международните пазари поскъпна рекордно за последните 9 месеца.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>