desnite-levite
Те отправиха остри критики заради отказа от пенсионна реформа.

Силни критики срещу кабинета „Борисов 2“ заради отказа от реформи в пенсионната система отправиха в своя декларация от Коалиция „Десните“. Една от малкото формации, която поддържа дясноориентирана политика в момента (заедно с партия „България без цензура“ на Николай Бареков) обвини правителството в ляв популизъм заради подписания със синдикатите Меморандум. На практика с него управляващите се отказват от приоритет, заложен в предизборната им програма и в управленската им декларация, мерки за който са заложени дори в приетия на първо четене бюджет за 2015 г., заявяват „Десните“.

В подписания на 14 декември 2014 г. между правителство и синдикати Меморандум не е взето под внимание мнението на работодателите и интересите на държавата и той явно е плод на конюнктурни политически договорки, се посочва в декларацията.

„Промяната в основните параметри на пенсионна реформа е отстъпление дори от действия, които започнаха при предишното правителство на ГЕРБ. Сговарянето със синдикатите дава ляв подход в решението на проблем свързан с дефицита, който се трупа в НОИ – първият стълб на пенсионната система. Желанието е да се прехвърлят средства от частните пенсионни фондове, където по индивидуалните партиди на осигурените граждани има 7-8 млрд. лв. Такива действия доближават страната ни до управлението на Виктор Орбан, който национализира частните пенсионни фондове в Унгария. При нас формално се предлага избор на осигурените лица, но е ясно, че ако започне масово прехвърляне на средства от втория към първия стълб на системата, частното пенсионно осигуряване просто ще бъде ликвидирано. На пръв поглед се избягва процедурата по национализация, която веднъж бе предприета от ГЕРБ по отношение на професионалните пенсионни фондове. Това действие беше обявено за противоконституционно“, се посочва в декларацията на коалицията.

„Ние от “Десните” смятаме, че отказът от реформа ще доведе до много по-големи дефицити в НОИ, което е обусловено от демографската картина в страната. Разходно-покривният модел на пенсионно осигуряване, какъвто използва НОИ, е неработещ в държави с намаляващо население. В тях размерът на работната сила се свива и все по-малък брой работещи издържа непрекъснато нарастващ брой пенсионери. В дългосрочен план този вариант ще се срине и ще се оформи дефицит, който ще се попълва не от осигуровките, а от държавния бюджет. Това ще натисне допълнително публичните финанси на държавата“, предупреждават „Десните“ и припомнят, че и в момента делът за социални плащания е около една трета от размера на държавния бюджет.

„Провеждането на популистка и лява политика само ще задълбочи кризата в основните нереформирани сектори на страната. В тази връзка от Коалиция „Десните“ категорично настояваме правителството да преосмисли новите предложения за промени в пенсионната система и да се съобрази с мнението на работодателите, които де факто осигуряват ресурса за социалната политика на държавата и за нейната преразпределителна роля“, изтъкват в заключение “Десните“.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>