Love spelled in dice with the word hate reflected on black isolated background

Линда Кинг е артист, скулптор и поетеса. След като се запознава с писателя Чарлс Буковски в началото на 70-е, тя му предлага да направи бюст с лика му. Отначало се е чувствала силно респектирана от неговото присъствие, но след като прекарват повече време заедно, отношенията им преминават в любовна връзка.

В книгата “Линда Кинг: Да обичаш и мразиш Чарлс Буковски” тя разказва историята на началните дни от познанството й със световноизвестния автор. Линда Кинг създава бюстът с лика му за около два месеца и след това двамата стават двойка. Тогава тя е била на 30, с около 20 години по-млада от него.

Книгата, която тя написва за повече от три десетилетия, е хроника на възходите и паденията на техния романс, приключил през 1976 г. и ражда поезия от страна и на двамата, която изпращат помежду си. Това е нейният отговор на романа на Буковския от 1978 г. “Жени”. Героинята с него Лидия Ванс е базирана върху Кинг.

“Написах тази книга преди години, още през 70-е, когато Буковски написа неговата “Жени”… Бях изгубила всякаква надежда, че някога ще види бял свят и за това го бях захвърлила”, разказва Линда Кинг.

По думите й, в книгата си е останала честна относно всички неща, които “тя също е или не е правила”. Тя споделя, че може и да не е била перфектната любовна история, но си спомня с умиление хубавите времена от петгодишната им връзка, в рамките на които са се разделяли и събирали отново множество пъти. Според Линда Кинг той е един от двамата мъже, които наистина са я обичали в живота й.

“Бяхме изцяло влюбени за известно време. Това е историята. Това е книгата”, казва тя, като добавя: “Жалко е, че бях с 20 години по-млада от него и вероятно поради тази причина връзката ни не се получи. Той просто беше много по-възрастен от мен.”

Когато бюстът на Буковски е бил завършен, Кинг му го подарява. И през цялата им връзка, когато са се карали, той всеки път й го е връщал, като понякога просто го е оставял пред вратата на дома й без предупреждение. “Случвало се е поне четири или пет пъти”, спомня си тя.

В крайна сметка при един такъв случай Кинг просто не му го е дала обратно и е при нея до ден днешен. Чарлс Буковски почина през 1994 година.

“Когато бяхме влюбени, бяхме лудо влюбени. И лудостта беше двупосочна. Когато обаче се карахме и кавгата беше също така луда. Но по отношение на любовта, той беше страшно любвеобилен. Много е лесно да си спомням тази част… Жалко, че не продължи малко по-дълго”, разказва тя.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>