Затягането на коланите е маниер в управлението на ГЕРБ – те не се свенят да изправят бизнеса до стената, задържайки плащания, не се свенят и да затварят болници, да ни показват тънката си постна пица. Тяхна беше идеята да се облагат лихвите върху депозитите на физическите лица с 10% данък, независимо, че по този начин парите ни се облагат двойно.
Увеличаване на данъците, изнудване на бизнеса и застаряващо, болно население, съпътсвани с най-ниските нива на раждаемост са белезите, които ни останаха след почти 4-годишен мандат на ГЕРБ.
Днес те са се отправили към властта и в скъпата си, помопзна кампания Бойко Борисов и неговите кандидат-министри неспирно говорят за магистрали и за порция държавни заеми. Цената на тока нараства преди зимния сезон. Предупредени сме, да си знаем, че ще ни бъде трудно и тежко, ако ГЕРБ се върнат на власт.
Това, което се готви отново за достоен завършек на картината, но не намира място в предизборното говорене, е намерението на екип експерти от ГЕРБ да облагат с данък общ доход и пенсиите. Това означава, че пенсия от 250 лв ще бъде орязана с 25 лв.
Подобна идея се прокрадна и през 2012 г, когато повторно се коментира идеятя на Симеон Дянков за въвеждаането на данъка върху лихвите от депозити. Протестите, които тогава разтресоха България и свалиха ГЕРБ от властта, попречиха на осъществяването на този план. В момента, обаче, такъв проектозакон се подготвя официално и ще бъде един от първите, които ГЕРБ възнамеряват да внесат за гласуване в новото Народно събрание. Официалната причина за предложението е уеднаквяването на данъчната ни политика с тази на ЕС. За уеднаквяване на пенсиите с тези в ЕС, обаче никой не говори извън предизборните обещания.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>