gerb-dps

Когато Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ дойдоха на власт, първото нещо, което новият премиер обеща, бе да се пребори с т.нар. финансови кръгове около ДПС. Всъщност това бе и една от основните причини 39,7 от хората да гласуват за него.

Непосредствено след поемането на властта обаче ставаме свидетели на едно повече от интересно явление. Всичките медии, държани от близките до Доган Ирена Кръстева и Делян Пеевски и тяхната “Нова медийна група холдинг” АД продължават да изграждат на Борисов образа на супергерой. Той с лека ръка намира решение на всички обществени проблеми, гледайки народа от първа страница на всички тиражни вестници всеки божи ден.

Но как така месията, който обеща да разруши икономическия октопод на ДПС, бива подпомаган от едно от най-силните му пипала – медийното?

Само няколко месеца, след като заяви, че Доган е поръчал неговото убийство, Бойко Борисов каза, че бившият лидер на ДПС е най-добрият политик на прехода.

“Такова тотално навеждане на частни медии пред правителството и конкретно пред Бойко Борисов, не е имало в 20-годишния период след 10 ноември 1989 г. И по времето на Костов, когато много вестници сами се поставиха в негова услуга, подлъгани от някакви обещания и заплахи, такова чудо не е било. Сегашното състояние на вестниците може да се изучава в университета, защото има някои нови пропагандни елементи, каквито не са се появявали и по времето на социализма.

/…/

Такава пропагандна полюция не е имало във вестниците и по времето на Тодор Живков. Като че ли се ражда някакъв нов култ, с нови агитационни похвати. И този нов качествен етап в развитието на частните медии у нас е постигнат от издателите Кръстева-Пеевски.”

Тези думи са публикувани от Иван Бакалов в Е-vestnik на 8 февруари 2010-а година, само няколко месеца, след като Борисов идва на власт. По това време Лютви Местан, дясна ръка на Ахмед Доган заявява: “Трудно мислимо е в европейска България днес да има тежки форми на цензура и на директен натиск над медиите.

Медийният комфорт на Борисов бе систематично осигуряван с помощта на медиите, близки до ДПС.

Само година по-рано Борисов, още кмет на София, казва нещо, което по-късно може да му изиграе лоша шега: “В момента се наблюдава купуване на медии от страна на ДПС. Връзката с ДПС е безспорна. Хората трябва да знаят, когато четат даден вестник кой стои зад него.”

Днес ситуацията явно не е по-различна. Непосредствено след изборите Фондация “Медийна демокрация” и Фондация “Конрад Аденауер” направиха проучване на за най-новите тенденции в отразяването на политически теми.

Според данните лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е най-споменаван в медиите (1293 пъти), следван от президента Росен Плевнелиев (898) и председателя на БСП Сергей Станишев (815). ГЕРБ пък е най-споменаваната партия със сериозна преднина пред БСП и ДПС.

Изследването обхваща периода 1 януари – 23 май тази година, разглежда всекидневниците “Труд”, “Телеграф”, “Сега” и “Преса”, както и централните информационни емисии на телевизиите. Статистиката показва, че

Бойко Борисов е отразяван в медиите
по-често в сравнение с миналата година.

Той е споменаван 63 на сто повече от опонента си Сергей Станишев и 57% по-често от премиера Пламен Орешарски. “Присъствието на първите трима в класацията – Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Сергей Станишев, обаче е носител на негативно отношение”, сочи ръководителят на Фондация “Медийна демокрация” доц. Орлин Спасов.

Твърди се, че Бойко Борисов дължи политическите си кариера на Доган, още от времената, когато е назначен за главен секретар на МВР по време на коалицията НДСВ-ДПС.

Междувременно, от авторитетното издание Finencial Times, допуснаха, че на следвашите избори коалиционно правителство ще съставят именно ДПС и ГЕРБ:

“ГЕРБ, подобно на няколко свои предшественици, може да потърси ДПС като изкушаващ коалиционен партньор, за да осигури мнозинство. Въпреки че е разчитащото на солиден мюсюлмански електорат, ДПС е непопулярно сред много българи”.

Междувременно, в интервю за Дойче веле германската политоложка Йохана Даймел заяви, че ГЕРБ+ДПС е най-вероятната коалиция в бъдещия ни парламент.

“През май ДПС постигна рекордно висок резултат, а партията винаги е работела добре с ГЕРБ. Затова смятам, че ДПС е предпочитаният партньор от Борисов”, заяви тя.

Цецка Цачева и Булгартабак

Но както всички политически съюзи, и този между БСП и ГЕРБ има своите бизнес измерения. И тяхната пресечна точка е поминъкът на стотици хиляди верни гласоподаветели – тютюнът.

През 2012-а година, след поредното увеличаване на цените на цигарите, депутатът от ДПС Камен Костадинов и колегата му от ГЕРБ Емил Димитров се коалираха и заедно внесоха в парламента лобистки законопроект за забраната на цигарените гилзи, които объркваха сметките на “Булгартабак”. По-интересни обаче са връзките между висшето ръководство на ГЕРБ и тютюневата компания. Непосредствено, след като бившият председател на парламента Цецка Цачева бе назначена на поста, нейният съпруг Румен Данговски постъпва на работа без конкурс в “Булгартабак”, независимо, че до този момент архитектът по професия е проектирал гробищни и църковни паркове.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>