Closeup of brush and palette.

За шести път Мездра е домакин на конференция по скулптура, който се провежда на всеки две години с участието на скулптори от цялата страна и гости от чужбина. Инициативата възниква преди 10 години с подкрепата на Швейцарски фонд за изобразителна култура и постепенно превърна пешеходната алея на малкия град в една от най-големите изложбени зали на открито с дължина близо 2 км.

След цял месец упорита битка с каменния блок всеки участник в симпозиума дарява своята творба на общината и така десетки фигури и композиции са подредени по пешеходната алея от единия до другия край на Мездра.

Галерията на открито са в прослава на един изключително пластичен материал – белият варовик, наречен още врачански камък, който се добива само в община Мездра и се изнася по цял свят. Тук е и центърът на художественото каменоделие у нас, което води началото си още от античността.

Симпозиумът завършва на 9 юли с експониране на новите каменни пластики в градската галерия на открито. Те стават част от културното богатство на Мездра и ще радват сегашните и бъдещите поколения. Оригиналната белокаменна експозиция ще наброява 36 творби на 28 автори от цялата страна и на гастролиращи ваятели от Испания и Румъния.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>