terry-pratchett

Тери Пратчет е във влошено здравословно състояние. Световноизвестният британски писател е отменил за първи път участие в мероприятие, защото се почувствал зле. Той няма да присъства на фестивал в Манчестър, посветен на поредицата му “Светът на диска”, съобщава Times.

Писателят е написал писмо, с което се извинява на феновете на фентъзи поредицата “Светът на диска”. В него той пише, че ще изпрати прочутата си черна шапка, която ще го “замества” на събитието.

“От доста време отлагам писането на това съобщение и в добрите дни се надявах, че няма да ми се наложи да го направя, казва сър Тери Пратчет. – Съжалявам за това, но се опитвах да надхитря заболяването си и успях да пиша по-дълго отколкото някой смяташе за възможно. Но то най-накрая ме настигна заедно с други свързани с възрастта болежки.”

Оказва се, че болестта на Пратчет е в напредна стадий. Той не може да шофира, да връзва обувките си, както и други дейности, за които се налага да му помагат неговите близки.

66-годишният писател е болен от рядка форма на болестта на Алцхаймер – кортикална атрофия на задната част на мозъка. Той обяви здравословното си състояние през 2007 г. Писателят и носител рицарско звание за своите заслуги към литературата води активна кампания за борбата с Алцхаймера чрез нови научни изследвания. Той дари £500 000 от личните си средства за кампанията.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>