proekt-nauka

Двама български ученици спечелиха награди на едно от най-големите предуниверситетски състезания по наука и инженерство в света. Intel International Science and Engineering Fair (Международен панаир за наука и инженерство “Интел”) се е провело от 11 до 16 май в Лос Анджелис, съобщава dnevnik.bg.

18-годишните Румен Данговски от София и Райна Гаджева от Пазарджик спечелиха съответно второ и трето място в категорията “Математически науки”. Райна e получила и специална допълнителна награда от Американското математическо общество. Третият български представител на състезанието – Любомир Янчев, е представил разработка в сферата на биоинформатиката в категория “Медицински науки”.

Проектът на Румен Данговски е свързан с алгебрични структури, които не са комутативни и при тях редът на извършване на операциите е от значение. Румен дава за пример, че когато един човек се готви да излезе, първо си обува чорапите, а после обувките. Ако промени реда, ще получи различен резултат. За второто си място Румен печели и 1500 долара.

Разработката на Райна Гаджева пък е за покриване на квадрати с размер, малко по-голям от цяло число. Проектът търси колко броя единични квадрати са нужни за покриването на по-голям квадрат. Досега решение на този въпрос е намерено само веднъж.

В състезанието са взели участие над 1700 ученици от целия свят, като всяка година за място на финалите се борят над 8 млн. ученици.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>