parlamentarist

навечерието на европейските избори Expressnews.bg ви представя пълна картина на българския политик. За целта се свързахме с петима експерти по изграждането на обществения образ. Това са политологът Първан Симеонов, политическият психолог доц. Антоанета Христова, политическият PR Арман Бабикян, модният експерт Албена Александрова и сексологът Наталия Кобилкина. 


За това как се обличат родните политици
, се срещнахме с Албена Александрова – главен дизайнер и собственик на модна къща “Рошавата гарга”. Вихрената кариера на Албена 
започва през 1991 г., когато тя възкликва: “Ако ще е гарга, да е рошава!” Албена Александрова е завършила две висши образования и Школа за мода и дизайн. През 1999 г.  става официален представител за България на водещите френски марки – Yves Saint Laurent, Sonia Rykiel, Nina Ricci и Castelbajac. През 2002, в списъка вече присъстват и имената на JeanLouis Scherrer и Cacharel.  


Започнаха ли най-сетне да се обличат добре българските политици? Забравени ли са вече белите чорапи?

Тъкмо се отървахме от белите чорапи и те отново дойдоха на мода. Шегувам се, разбира се. Мисля, че вече мъжете от политическия елит са наясно, че чорапът върви с обувката. И в буквален и в преносен смисъл. Минаха  повече от 20 г., през които политиците предимно работиха върху своя външен вид. Някои запазиха консервативното си излъчване, други осъвремениха политическия си имидж чрез така наречените невербални компоненти, които включват определен дрескод, и личния живот. Като цяло има раздвижване на “модния пазар” при българския политик.

Кой е най-добре облеченият български политик? А най-зле облеченият? Много ли струва да имаш личен стил?

Добре облеченият политик е винаги с костюм, скроен по неговата фигура. В цветово отношение дрескодът изисква по-тъмните нюанси като синьо, сиво и черно. Допустимо е елегантно райе “тон в тон” и е желателно платът да е високо качество на изработка. Хубаво е ризата да е контрастна, с добре оформена яка. Вратовръзката да е дюс, без орнаментика. Обувките – тъмни и с връзки.

Суетни ли са нашите политици? Имат ли склонност да демонстрират материалното си благополучие? Това успешен ход ли е или озлобява електората?

Напоследък в политическото пространство се откроиха двама ярки представители, за които правилно подбраната дреха е уважение към институцията, която представляват и уважение към хората, пред които те често говорят. В единия случай това е Николай Бареков, чиято визия вдъхва доверие и респект на млад, изключително динамичен и модерен представител на политическия елит. Прибраната кройка на едноредното сако и панталона /slim fit/, тесният ревер и малката яка на ризата в комбинация с перфектна фигура, а това е много важно, говорят за момчешката елегантност на истинското “лошо момче” в българската политика. Да си “лошо момче” е въпрос на чест. Те живеят оригинално, опълчват се срещу несправедливостта, разбиват фалшивите митове, смели са и много романтични. Това е част от тяхната харизматичност.  Другият е Лютви Местан. Винаги безупречен, демонстрира висок стил и е верен на консервативните традиции. Показва уважение към мъжките аксесоари и добър подбор при ползването им.

На другия полюс е Бойко Борисов, който с бабаитското си поведение, арогантността и доста опростената си визия има неуспешен опит да го играе “близо до хората”.  Както и не  трябва да подминем факта, че бившият примиер неглижира с жълтата си тениска церемонията по откриване на паметниците на генералите Георги и Владимир Вазови в Сопот по случай 100-годишнината на Балканската война. В облеклото на Сергей Станишев няма тръпка, никакво предизвикателство. Визията му е прекалено комсомолска. Радан Кънев пък прекалява с карираните ризки и пуловери. Жалко, че зодия Везни, те имат високи естетични изисквания към себе си. Волен Сидеров го докарва малко като “Черният ангел” но… Май само на дрехи го докарва.

Как гледа публиката, пардон, гласоподавателите на политическия дрескод?

Дрескодът на нашите политици не трябва да се подценява. Те трябва да са облечени адекватно спрямо различните събития и да се намери балансът между възраст и определен протокол. Като цяло публиката очаква политиците да бъдат добре облечени, което показва ангажираност и уважение към тези, които са му гласували доверие. Разбира се, не трябва да има излишна показност и демонстрация на разточителство. Наблюдава се в общественото пространство и това явление, което дразни хората и някои политици стават обект на присмех и бързо сътворени вицове за тях.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>