borisov-peevski
В интервю на Кристина Патрашкова за в. “Галерия” лидерът на “България без цензура” Николай Бареков коментира кризите в банковата система, отношенията между бившия премиер Бойко Борисов, депутатът от ДПС Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев. Бареков призовава още Иван Костов и Георги Първанов да признаят кой им е въртял парите през годините, и коментира задкулисните разговори между ДПС и ГЕРБ.

– Господин Бареков, кое е най-важното събитие, което се случи в държавата през последните 10 дни?

– Сривът на институциите, който докара кризата в банките. Скандалът Пеевски-Василев също можеше да мине по-леко, ако имаше държава. Но понеже нея я няма, виждате как един слух може да повлече цялата банкова система. За мен основният лош герой на миналата седмицата е Бойко Борисов, който тръгна да се възползва от фалита на Корпоративна търговска банка и от опашките пред Първа инвестиционна. Пред bTV и NOVA, на които се изживява като главен редактор, Борисов започна да обяснява, че държавата се срива, банките отиват на кино, а той щял да докара Международния валутен фонд… Върхът на неговата нелепост беше изказването, че е готов да стане служебен премиер. Затова му казах на консултациите при Плевнелиев, че не сме там, за да го правим служебен премиер. Това може да направи само народът.

– Как си обяснявате това негово като че ли неадекватно поведение?

– Сценарият е много прост. Той иска да срине цялата държава, за да кажат хората: “При Бойко беше най-добре, дайте да си го върнем на власт”. Поведението му е съчетание между глупост и желание за власт. От бързане да се върне в управлението той се препъна още на първата стъпка, говорейки нелепости. Всички знаят, че Борисов е известен със случая “Мишо Бирата”, с рекета на митниците и бизнеса, 100 хил. фирми фалираха по негово време. Стана известен и с това, че докара Симеон Дянков в България. Дянков пък се превърна във физическия убиец на шестима българи, които се самозапалиха посред зима. Той умори от глад най-беззащитните слоеве на населението – майките, децата и възрастните хора.

– Има ли Борисов роля в скандала между Делян Пеевски и Цветан Василев?

– Ако има политик, свързан по някакъв начин с Делян Пеевски и Цветан Василев, то това е Бойко Борисов. Не съм бил никога свидетел на срещи между г-н Пеевски и г-н Борисов, но през 2009 година, когато Бойко бе избран за премиер, бях негов гост. И там неочаквано пристигна г-н Цветан Василев, след което се усамотиха да водят някакъв разговор. И от двамата съм чувал, че поддържат близко приятелство, говорят по телефона. Мисля, че това не е някаква тайна. През годините Борисов имаше многократни комуникации и с Пеевски, и с Василев. С Пеевски контактите може да са били политически – единият е от ДПС, другият е от ГЕРБ. Но връзката му с г-н Василев е малко по-различна, все пак той е бизнесмен.

– Кой всъщност подкрепяше КТБ през годините?

– Банката бе създадена по времето на тройната коалиция, но стана четвъртата по големина по времето на Борисов. Той държеше държавните пари там, избягваше въпроса защо са точно там и сега стана така, че през БСП и ДПС банката приключи земния си път. Трябва да се знае, че мнозина са политиците, които са поддържали добра комуникация с хора като Цветан Василев и Иван Костов през годините. Нека сега да излязат и да разкажат за своите контакти.

– Вие в какви отношения сте с Пеевски и Василев?

– На мен ми е най-лесно. Аз съм единственият печеливш от техния скандал и искам да им благодаря, че не ме намесиха в него. Не е коректно само изказването на г-н Василев, че е помагал за старта на проекта “България без цензура”. Истината е, че моята фирма “Ноу фрейм” през последните 2 години работеше с “Алегро кепитъл” и ТВ7. Василев не е бил никакъв в телевизията, поне докато аз бях там. Сега ТВ7 дължи на “България без цензура” над 5 млн. лева. Това са пари, натрупани през последните години за услуги, които “Ноу фрейм” е вършела, за да прави продукции като “Къртицата” и “България без цензура”. Тоест аз имам да получавам огромна сума пари. Оказва се, че Бареков с “Ноу фрейм” е финансирал проекта си по ТВ7. Това е абсурдна ситуация и затова търся правата си по съдебен път. Подчертавам, че нямам претенции към Цветан Василев, а към ТВ7 и “Алегро кепитъл”, която е собственик на телевизията. Що се отнася до Пеевски, него го помня като лидер на младежкото НДСВ, а като депутат от ДПС съм го виждал един-два пъти. Последния път го чух, когато потвърди, че ме е помолил да назнача неговата близка по това време приятелка Люба Кулезич в ТВ7.

– В този смисъл как си обяснявате агресията не само на Люба Кулезич, но и на Соня Колтуклиева към вас? Последната призова да бъдете забранен със закон.

– Г-жа Колтуклиева бе в моя офис преди 2 години и половина. Беше скъпо наконтена, в едно модерно тоалетче. Аз пък имам лошия навик някой път да посрещам изискани гости по спортно облекло. Дойде с такси, тогава още бях шеф на телевизията, и заяви, че иска да работи персонално за мен. Аз я попитах като каква вижда своята дейност и тя ми каза “като професионален пиар и консултант”. Тогава й припомних, че съм известен с това, че сам си правя пиара и съм добър в това нещо, след което получих контраоферта. Колтуклиева ми заяви, че би искала да работи като професионален пиар и консултант на Делян Пеевски, и ме попита дали е удобно да се обади на Цветан Василев, за да се самопредложи. Казах й, че банката на Василев всеки знае къде е, ако желае, може да отиде там и да поиска среща с него, за да си намери работа. След това запазих добрите си отношения с нея, но в един период двете с г-жа Кулезич започнаха битка, основно чрез есемеси, коя да бъде по-близка до сърцето на Бойко Борисов. Дойде при мен Кулезич и каза: “Какво да направя, Соня Колтуклиева му е влязла под кожата, аз искам да съм му близка…”. Отвърнах й: “Люба, пускай есемеси. Борисов обича да му пращат съобщения. Пиши му, че го обичаш много…”. Тя му пращаше такива есемеси – колко го обича, как иска да работи за него, и двете със Соня почнаха да се бият за сърцето на Борисов. Заради тази работа пък ме намрази Соня Колтуклиева.

– Кой спечели битката?

– Борисов е човек, който умее и обръща внимание на дамите. Винаги съм се учудвал колко свободно време има. Докато беше премиер, в работно време играеше мач, но задължително прекарваше 4-5 часа в компанията на различни дами – министърки, пиарки, журналистки… Беседваше с тях, пушеше пура, поне така ми се е хвалил. Той има време за тези неща. Знам, че при него дами на по-сериозна възраст като г-жа Колтуклиева и г-жа Кулезич имат добър прием. Неговото сърце е голямо и има място за всички.

– Нека се върнем пак към по-сериозните теми. За стоплените отношения между ГЕРБ и ДПС се говори отдавна. Има ли по-добра комуникация и между ГЕРБ и БСП?

– Когато нахлух в Народното събрание на консултациите с двама бодигардове зад гърба си, забелязах как Местан, Борисов и Станишев ме гледаха като хванати по бели гащи. 5 минути мълчаха и тримата, като ме видяха. Според мен моето участие в преговорите разруши започналите задкулисни разговори между ДПС и ГЕРБ. Защото медиите знаят, че присъствайки на тези преговори, винаги усещам как се комуникира и бих им разказал, че Местан и Борисов си пускат по един мигач.

Засега Местан се държи процедурно и градивно, Станишев е много наострен към него, а Борисов се върти около Местан като малко пале около майка си. Мисля, че с влизането на “България без цензура” в битката за изборите и заявяването ми, че няма да вляза в коалиция с ДПС и ще бъда алтернатива на Бойко Борисов като министър-председател, разруших задкулисните договорки. Според мен тези партии са се разбрали вече, но ще изчакат изборните резултати. Най-вероятно правят сметки за следизборни колаборации, но няма да посмеят сега да правят явни срещи. Въпреки че е имало подобни разговори. Обмисляли са правителство на ГЕРБ и ДПС още в този парламент. Доколкото чувам, Борисов е поставял условието да го подкрепят отново да стане премиер. Явно обаче другите две партии са се уплашили, че ако предприемат този ход, биха се унищожили съвсем.

– С кого бихте влезли в коалиция след изборите и при какви условия?

– Ако народът избере няколко партии да си поделят първото място, задължително първата от тях, дори да има един депутат повече, трябва да вземе мандата и да управлява. Първият винаги трябва да прави правителство. Така че, ако ГЕРБ ме бият дори с един депутат, да правят правителство с техния мандат и да влязат в разговори с партиите, които смятат за подходящи. Аз ще направя същото. За мен забранени партии освен ДПС няма. Но има условия към тях. Първо, да подкрепят закона “Чисти ръце” и ако ще правим кабинет, той да бъде на принципна основа, с коалиционно споразумение, с ясно разписана програма. Другото условие е аз да бъда издигнат за министър-председател, тъй като считам, че съм по-чиста личност и по-консенсусна фигура от Борисов и Станишев. Не бих подкрепил на никаква цена връщане на Борисов във властта по този начин, по който той си го представя – със 120 депутати да държи държавата като бащиния. Задължително ще искаме половината министри да са наши, за да може да изпълним обещанията си. Ако единият вземе отбраната, другият – МВР. Ако единият вземе икономиката, другият – финансите, и т.н. Включително и в парламента трябва да има взаимен контрол и никой да не се самозабравя. Концептуалната разлика между мен и Борисов е, че той смята, че реформи трябва да се направят, като отреже парите на хората, спре пенсии, заплати, отреже здравеопазването, вдигне пенсионната възраст, за да строи магистрали. Аз си представям и двете – и магистрали да се строят, и доходите на хората рязко да бъдат вдигнати за сметка на партийните чудовища, създадени от ГЕРБ и ДПС. Тези пари могат да стигнат за социална политика. Особено след като се отрежат партийните субсидии.

Смятам да режа от олигарсите, а не от бедните хора, както иска Борисов.

– Какво се случва според вас в БСП?

– БСП е в разруха, не толкова като партия, колкото като морал. Г-н Станишев направи огромна грешка, която народът няма да му прости – продаде партията си на ДПС. Г-н Първанов пък се провали на европейските избори, а хората не обичат провалените политици. Избирателите на БСП са объркани, но не вярвам да заложат на два губещи коня като Станишев и Първанов. По-скоро прогнозирам, че аз ще взема много гласоподаватели от лявото пространство поради факта, че те не искат да видят Бойко Борисов във властта. А те знаят, че само аз мога да го спра.

– Какъв е най-лошият сценарий след изборите?

– Да няма категоричен победител. Другият лош сценарий е управление на Борисов на всяка цена. Възможно най-лошата коалиция за народа е между ГЕРБ и ДПС. В този случай ще бъда лидер на опозицията. Моето бъдеще е тук, при отечеството, няма да стоя в Европарламента. Заплатата ми от 8000 евро я дарявам на деца в България. Ще бъда лидер на опозицията, ако ГЕРБ и ДПС управляват. Ако стане другият сценарий, ще управлявам аз с партньори.

– С какви илюзии се разделихте, откакто се включихте в политиката?

– Че всички, които са дошли при мен, са го направили от добро сърце. Напротив, видях и в моите редици колко хора се уплашиха, колко други бяха склонни да ме предадат, колко са дошли тук заради постове… Сега в “България без цензура” тече процес на прочистване. Вече имам няколко предложения за министри – Светлин Танчев ще бъде нашият финансов министър, а Рада Коджабашева ще поеме икономиката. Трябва да се вкарват нови хора, а не да им се пречи. Виждате и аз колко трудно пробих. Бой от ДПС, ГЕРБ… Журналистите пък ми завиждат, че съм станал политик и съм спечелил избори.

– Има ли обстоятелства, при които бихте се върнали в журналистическата професия?

– Вече имам концепция за предаване, което да започна. Търся си телевизия, която да ме приеме и да го продуцира. Имам възможност един път в седмицата в рамките на 2 часа да правя тв предаване, в което да идват обикновени хора и директно да ми задават въпроси. Но искам да идват и хора, които аз бих искал да гостуват. Например Бойко Борисов, Лютви Местан, Делян Пеевски, да си поговорим с тях за нещата от живота. Между другото е добре да зададете един въпрос на Иван Костов и Георги Първанов: кой им въртеше парите през годините? Кой виден финансист си бяха избрали и до колко са верни слуховете, че Първанов, Румен Петков и Красимир Паргов са превъртели около 100 милиона в една известна българска финансова институция? На мен всички ми задават въпроса откъде са ми парите. Аз питам г-н Първанов откъде са неговите? Моите, между другото, са в “Райфайзенбанк” и в други български банки, на които имам абсолютно доверие.

– А кой е въпросът, който задавате на себе си?

– Той е по-скоро риторичен. Чудя се защо тези стари, фалирали политици, като Местан, Станишев и Борисов, са се вкопчили във властта като за последно. Тези хора не виждат ли, че народът вече не ги иска. Единия го изхвърлиха с камъни, за другия няма да чуеш една хубава дума, а на Станишев цяла Европа му се смее. Ако аз не бях минал бариерата на европейските избори, щях да изляза от политиката и повече нямаше да ме чуете. Затова призовавам всички масово да излизат и да гласуват, ако искат промяна, за да махнем тези хора от властта.

Визитка:
Николай Бареков е роден през 1972 година в Пловдив. Завършва българска филология и специализира телевизионна журналистика. Започва кариерата си като радиожурналист в родния си град. Седем години е лице на сутрешния блок на Би Ти Ви, а по-късно изпълнителен директор на TВ 7, Нюз 7 и Супер 7. Председател е на “България без цензура”, евродепутат и член на Изпълнителното бюро на групата на европейските консерватори и реформисти в Европарламента.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>